Żadne lato nie może obyć się bez słodkiego zimnego deseru lodowego. Nie trzeba go stworzyć samemu w domu, żeby móc liczyć na dobrą jakość, coraz częściej kawiarnie i inne punkty gastronomiczne sprzedające słodycze, mogą zaproponować wysoką jakość rozprowadzanych lodów. Dzieje się tak często dlatego, że na rynku pojawiła się duża konkurencja. Często latem wybierane są lody bio do gastronomi stworzone z naturalnych składników, produkty te pozbawiane są sztucznych barwników i konserwantów. Ich obecność w kawiarni to więcej zysku i oszczędności, klient mając do wyboru lody naturalne a sztuczne, zawsze sięgnie po te pierwsze.
Jak wybrać najlepsze lody bio do gastronomi?
Taki produkt coraz częściej cechuje duży wybór smaków. Lody bio do gastronomi produkowane są z naturalnych składników, są nimi: owoce sezonowe, śmietana kremówka, pełnotłuste mleko, bakalie, czekolada. Wytwarzane ze świeżych komponentów mają znacznie dłuższy termin przydatności, wystarczy, że będą odpowiednio przechowywane, a będzie można z nich korzystać cały rok. Przywiezienie ich do kawiarni w większej ilości również nie będzie skomplikowane. Lody i sorbety pakowane są w takie zbiorcze opakowania, które uniemożliwiają roztopienie produktu czy jego popsucie się. Nie trzeba martwić się o ich przydatność. Można je zamówić w większej ilości i o różnych smakach. Do wyboru są zwłaszcza te najbardziej popularne, jak: truskawkowe, śmietankowe, waniliowe, czekoladowe, jak i bakaliowe. W sprzedaży powinny pojawić się też niskokaloryczne, przyjemne w smaku sorbety, na przykład tak popularny w dzisiejszych czasach sorbet mango.